четвер, 19 квітня 2012 р.

Огляд: "Як читати книги" С. І. Поварнін

Ну як справжнього книголюба і книгомана не зацікавить книга з назвою "Як читати книги". От і я не втрималася і прочитала...
Не зовсім те я там знайшла на що очікувала, але і дещо цікавеньке таки там було!  
Більше нахил в книзі йде саме на читання наукових книг або книг по спеціальності, а не художніх. Хоча сама книга вже позиціонує читання не як розвагу, а як засіб до самовдосконалення. Читати потрібно правильно! Неправильне читання це як погана звичка, якої важко позбутися.
Автор розбирає саму книги на маленькі частинки, як годинниковий механізм, і показує на скільки важливими є усі її деталі і як вони усі взаємоповязані. Заголовок, анотація, передмова, зміст, малюнки... Тільки по цим, ніби не значним частинам вже можна скласти певне уявлення про книгу. Виявляється є різні способи читання, вивчення і опрацювання книги.
Також автор наголошує як важливо подумати над книгою! Я ніколи над цим не задумувалась і могла "ковтати" книжки, а це виявляється не правильно! Це все одно що зїсти обід і не відчути жодного смаку. "Вообще же – когда много «глотается», мало переваривается." 
Описується дуже багато шкідливих звичок під час читання і як вони впливають на нас. Якщо ти неправильно читаєш, то можна стати таким собі зазнайкою, який ніби і знає цілу купу розумних думок, але насправді не розуміє їх змісту, тому що він просто їх зазубрив, а не "пережував", обдумав. 
Осоливо якщо ви опрацьовуєте підручники чи вам потрібно постійно самовдосконалюватися і читати багато спеціальної літератури, то в книзі ви знайдете багато корисних порад як зробити це якомога краще! 
"Не понять книги – беда, а превратно понять ее – беда еще горшая"

2 коментарі:

  1. Всегда проще усваивать те истинны, которые за тебя уже кто-то изложил на бумаге. Кстати, а как называется метод, когда очень быстро, как насквозь читаешь книгу - ну что за ночь реально "Капитал" прочитать можно?

    ВідповістиВидалити
  2. Здається це читання по-діагоналі...

    ВідповістиВидалити