понеділок, 28 травня 2012 р.

Огляд: Анрі Шар'єр "Метелик"

Дочитала я цю книгу (чи домучила). Книга важка, важка не своєю мовою, а саме подіями в ній. Байдужим лишитися важко, коли читаєш про всі ті муки, які терплять каторжани. Але поміж тим в душі відбувається боротьба почуттів, оскільки якщо це люди, які справді вчинили великий злочин (наприклад, вбивство), то жаліти чесно кажучи не хочеться, а хочеться сказати "Так вам і треба". Але так як головний герой, а саме автор книги (а книга автобіографічна) прагнув до свободи тому, що його засудили до довічної каторги за вчинок, який він не скоїв, то по суті його можна зрозуміти. Знову таки суперечливі почуття викликали моменти, коли розповідалось про його ставлення до жінок. Мені, з моїм моногамним складом розуму, важко уявити як він тут кохається з однією жінкою на очах іншої, а там вже заволодіває іншою... Уявити, то можна, але якось противненько.. Хоча це мрія багатьох чоловіків - полігамія! Сумбурні почуття і думки, перечитувати таке точно не схочеться, щоб жахливі картини історій вбивств не поставали знову перед очима. Єдине, як висновок - правосуддя у нас номінальне, а тому засудити можна і безневинну людину, треба знайти тільки певні обставини і людей...

4 коментарі:

  1. домучила? мільйони людей читали цю захоплюючу книгу, не в змозі відірватись. вона читається на одному подиху, легко. і важко не співпереживати головному героєві. кожен, хто потрапляв в лапи тодішньої французької пенітенціарної системи гідний співчуття, бо замість того щоб виправити і перевиховати злочинця, що є істинним її призначенням, вона нищила рештки зашкарублої душі, перетворюючи на звіра, вбивала, в кращому випадку перемелювала людину, роблячи її інвалідом як фізично так і морально.

    ВідповістиВидалити
  2. Книжка справді важка, читав її десь в 15 років, але ще пам'ятаю ті емоції, через які і важко було читати далі, але і важко було відірватись. Книга про сильних людей і відчайдухів, навіть починаєш уявляти себе на їхньому місці і думати що б зробив сам. Зараз хочу перечитати ще раз.

    ВідповістиВидалити
  3. Як ця книга може бути важкою???? Мабуть, Ви не читали важких книг. "Метелик" - це надзвичайний твір про людське життя. Читається одним ковтком. Уся моя сім'я перечитала.

    ВідповістиВидалити
  4. Як ця книга може бути важкою???? Мабуть, Ви не читали важких книг. "Метелик" - це надзвичайний твір про людське життя. Читається одним ковтком. Уся моя сім'я перечитала.

    ВідповістиВидалити